CM 2010: Calificarea Ghanei, sărbătorită în Africa

Posted on June 27th, 2010 by admin

Calificarea Ghanei în sferturile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal a fost sărbătorită în această ţară şi a stârnit entuziasmul organizatorilor competiţiei şi ai întregii Africi de Sud, relatează AFP, citată de Agerpres.

În capitala Ghanei, Accra, victoria cu SUA (2-1 după prelungiri) din optimi a fost sărbătorită toată noaptea, continuând şi duminică, zi în care unii suporteri au mers la biserică, mulţumindu-i lui Dumnezeu.

După Camerun (1990) şi Senegal (2002), Ghana este a treia echipă africană calificată în sferturile de finală ale CM, unde va întâlni Uruguayul.

Mulţi suporteri de pe continentul negru îşi îndreaptă speranţele spre ultima dintre cele şase formaţii africane rămasă în cursă la Mondial.

Trecând peste orice neutralitate, Comitetul de organizare a Cupei Mondiale (LOC) nu a ezitat să-şi afişeze limpede satisfacţia de a vedea o echipă africană mergând mai departe.

Duminică dimineaţă, purtătorul de cuvânt al LOC, Rich Mkhondo, a afirmat în faţa presei: ‘Urăm bun venit Ghanei în semifinale’. În faţa reacţiei sălii, Mkhondo a surâs: ‘În sferturi de finală, îmi cer scuze’.

‘Deşi organizăm acest Mondial pentru toate echipele participante, suntem foarte fericiţi că o formaţie africană se află încă în competiţie, şi pentru că Ghana poartă foarte sus drapelul african (…). Le urăm succes cu Uruguayul’, a adăugat Mkhondo.

Victoria ghanezilor a fost de asemenea salutată de clasa politică sud-africană. Partidul lui Nelson Mandela, Congresul Naţional African (ANC), la putere de la sfârşitul apartheid-ului în 1994, a fost primul care a mulţumit Ghanei ‘că a salvat imaginea continentului în acest turneu’.

Duminică dimineaţă, ‘mândria africană’ apărea pe prima pagină a ziarelor din ţara gazdă a CM. ‘Ghana a pus capăt visului american’, proclama The Sunday Independent. ‘Având responsabilitatea să reprezinte un întreg continent, Ghana nu putea eşua ieri seară’, scrie ziarul.

În caz de victorie cu Uruguayul, Ghana va deveni prima reprezentativă africană calificată într-o semifinală de Cupă Mondială.

AGERPRES (Mircea Lazaroniu)

Taguri: , , , ,

Leave a Reply